Ciasta

Murzynek z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Dzisiaj zwykłe ciasto z dodatkiem bananów, które nadają mu ciekawego smaku. Polecam przygotować polewę, która urozmaici smak Murzynka i sprawi, że nie będzie on zbyt suchy. Można również podać go z powidłami, np. śliwkowymi.

 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • ok. 3 łyżeczek soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie wlać aromat rumowy i wbić jajka. Stale miksując dodać mąki (pszenną oraz ziemniaczaną), kakao i proszek do pieczenia.

Na spód formy (można użyć keksówki) wylać połowę masy. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Owoce wyłożyć na ciasto, następnie przykryć pozostałą masą.

 

Piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 50 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2014