Składniki
Dzisiaj zwykłe ciasto z dodatkiem bananów, które nadają mu ciekawego smaku. Polecam przygotować polewę, która urozmaici smak Murzynka i sprawi, że nie będzie on zbyt suchy. Można również podać go z powidłami, np. śliwkowymi.
Składniki:
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu rumowego
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- ok. 3 łyżeczek soku z cytryny
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie wlać aromat rumowy i wbić jajka. Stale miksując dodać mąki (pszenną oraz ziemniaczaną), kakao i proszek do pieczenia.
Na spód formy (można użyć keksówki) wylać połowę masy. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Owoce wyłożyć na ciasto, następnie przykryć pozostałą masą.
Piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 50 minut.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2014