Ciasta

Kopiec kreta

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Dodatkowo:

Dzisiaj zapraszam na ciasto, które dla większości jest znane w wersji z proszku :) Tym razem będzie to o wiele smaczniejsza wersja domowa, bez polepszaczy i konserwantów. Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt, który nawet po kilku dniach nie staje się suchy. Do tego banany, masa śmietanowa z dodatkiem serka mascaprone i czekolady. Po prostu pycha!

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodać kolejno: połowę suchych składników przesianych przez sito, mleko, resztę suchych składników i olej. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temp. 160°C przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Na koniec dodać serek mascarpone i cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wmieszać do masy śmietanowej.

 

Z ciasta skroić wierzch i wydrążyć środek. Odcięte kawałki ciasta pokruszyć.

 

Na dnie biszkoptu ułożyć banany skropione sokiem z cytryny, następnie wyłożyć masę śmietanową tworząc kopiec. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: blog Domowe wypieki u Justyny i Doroty