Składniki
Zapraszam na czekoladową roladę z pysznym kremem na bazie serka mascarpone i Nutelli. Jak każda rolada jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 16 g cukru wanilinowego
- 40 g kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 6 pełnych łyżek kremu Nutella
- 250 g serka mascarpone
Polewa:
- 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół)
- 30 g masła
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ucierania dodać cukier. Następnie wlać kolejno żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie wmieszać startą lub posiekaną czekoladę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Wyrównać. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto wyjąć na rozłożoną ścierkę, papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć roladę (razem ze ścierką). Pozostawić do ostudzenia.
Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella.
Zimną roladę rozwinąć i równomiernie rozsmarować krem. Ponownie zwinąć.
W garnku rozpuścić masło z czekoladą i tak przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Źródło: blog Moje Wypieki