Ciasta

Czekoladowa rolada z Nutellą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Zapraszam na czekoladową roladę z pysznym kremem na bazie serka mascarpone i Nutelli. Jak każda rolada jest bardzo szybka w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 40 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 6 pełnych łyżek kremu Nutella
  • 250 g serka mascarpone

 

Polewa:

  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół)
  • 30 g masła

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ucierania dodać cukier. Następnie wlać kolejno żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie wmieszać startą lub posiekaną czekoladę.

 

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Wyrównać. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu ciasto wyjąć na rozłożoną ścierkę, papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć roladę (razem ze ścierką). Pozostawić do ostudzenia.

 

Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella.

 

Zimną roladę rozwinąć i równomiernie rozsmarować krem. Ponownie zwinąć.

 

W garnku rozpuścić masło z czekoladą i tak przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Odstawić do zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki