Ciasta

Metrowiec

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Ciasto, które często gości na moim stole. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama. Puszyste biszkopty przełożone masą waniliową. Z podanych proporcji wychodzą 2 keksówki ciasta. Przygotowanie może się wydawać trudne, ale wcale tak nie jest. Sami się przekonajcie.

 

Składniki:

Biszkopty:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 aromaty rumowe

 

Masa:

  • kostka masła (200g)
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 opakowania dużego budyniu waniliowego (łącznie ok 100g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 aromat rumowy

 

Przygotowanie:

Z czterech jaj oddzielić zółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szklankę cukru pudru i 4 łyżkami gorącej wody. Dodać szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oliwy oraz aromat rumowy. Z białek ubić pianę i dodać do masy, Dokładnie wymieszać i przelać do keksówki (o wymiarach 30 x 12 cm) wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

Przygotować drugi biszkopt. Postępować analogicznie jak przy pierwszym, tylko odjąć 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypać 2 łyżki kakao. Jeśli macie 2 blaszki upieczcie oba ciasta jednocześnie.

Piec w 180°C przez 35 min. do tzw. suchego patyczka (wbić patyczek od szaszłyka w ciasto i jeśli po wyjęciu jest suchy, znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest pokryty ciatem należy kontynuować pieczenie). Upieczone ciasta ostudzić.

 

1,5 szklanki mleka wlać do garnka i dodać pół szklanki cukru. Zagotować. W czasie gdy mleko sie gotuje, w misce rozmieszać jego pozostałą część z budyniem i 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i ponownie zagotować. Powstałą masę przestudzić.

2 żółtka utrzeć z kostką masła i dodawać po łyżce przestudzonej masy, stale miksując. Na koniec dodać aromat rumowy.

 

Ostudzone biszkopty przekroić wzdłuż na 5 pasków i na zmianę przekładać masą.  Jeśli biszkopty są nierówne należy je przyciąć z góry. Wierzch ciast również posmarować masą lub udekorować polewą.

 

Smacznego!

You have no rights to post comments