Składniki
Bardzo proste, słodkie ciasto, którego kawałek zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Przygotowane na bardzo kruchym spodzie z miękką masą kajmakową i orzechami, a wszystko to w polewie czeoladowej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 120 g masła + 4 łyżki
- 4 łyżki cukru
- 1 puszka masy krówkowej - kajmaku (400g)
- 60 g orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać ją z 4 łyżkami cukru i 120g pokrojonego w kostke zimnego masła. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować. Blache o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto do formy. Ponakłuwać widelcem i wstawic do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 190°C. Ciasto wystudzić. Puszkę z masą kajmakową wstawić na kilka minut do garnka z gorącą wodą. Podgrzany kajmak wylać na kruchy spód i wyrównać. Na wierzch wyłożyć orzechy i każdy lekko wciasnąć w masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami masła. Przygotowaną polewę wylać na masę kajmakową. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 3/2013