Ciasta

Kakaowa babka z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Polewa:

Mocno kakaowa babka z kwaśnymi suszonymi wisienkami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g suszonych wiśni
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Polewa:

  • 4 łyżki masła (ok. pół kostki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki wody

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąke, proszek do pieczenia  i kakao. Nastepnie wbić jajka i wlać mleko z masłem i cukrem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Na koniec dodać wiśnie i ponownie wymieszać.

Blaszkę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min. w 180°C do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z formy.

Masło rozpuścić z cukrem w garnku. Następnie dodać kakao i wymieszać. Na koniec wlać 2 łyżki wody. Polewą polać ciasto.

 

Smacznego!