Składniki
Mocno kakaowa babka z kwaśnymi suszonymi wisienkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 200 g suszonych wiśni
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Polewa:
- 4 łyżki masła (ok. pół kostki)
- 3 łyżki cukru
- 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąke, proszek do pieczenia i kakao. Nastepnie wbić jajka i wlać mleko z masłem i cukrem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Na koniec dodać wiśnie i ponownie wymieszać.
Blaszkę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min. w 180°C do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z formy.
Masło rozpuścić z cukrem w garnku. Następnie dodać kakao i wymieszać. Na koniec wlać 2 łyżki wody. Polewą polać ciasto.
Smacznego!