Składniki
Ciasto dla wielbicieli batoników Bounty oraz kokosa. Wilgotny biszkopt, masa kokosowa, a to wszystko zalane polewą czekoldową. Pycha!
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- niepełna szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy (1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka cukru wanilinowego)
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 250 g wiórek kokosowych
- 200 g masła
Polewa:
- 2 mleczne czekolady (200g)
- 100 g masła
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 20 min. w 180°C. Biszkopt ostudzić, następnie nasączyć kawą.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i chwilę gotować, aż masa lekko zgęsnieje. Do gorącej dodać masło i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Smacznego!
Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012