Ciasta

Bounty

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Polewa:

Ciasto dla wielbicieli batoników Bounty oraz kokosa. Wilgotny biszkopt, masa kokosowa, a to wszystko zalane polewą czekoldową. Pycha!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka cukru wanilinowego)

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Polewa:

  • 2 mleczne czekolady (200g)
  • 100 g masła

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 20 min. w 180°C. Biszkopt ostudzić, następnie nasączyć kawą.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i chwilę gotować, aż masa lekko zgęsnieje. Do gorącej dodać masło i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.

Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012