Składniki
Dla mnie te ciasto było zwyczajne, chociaż degustującym smakowało, albo mówili tak z grzeczności :) Ogólnie dominuje smak kawowy.
Składniki:
Spód:
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
- 800 g gruszek
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 opakowanie jasnej galaretki (użyłam cytrynowej)
- 600 g śmietany 30%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania fixu do śmietany
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z 2 łyżkami wody, stopniowo dodawać cukier. Mąkę wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia, po czym zmiksować z jajkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 18-20 min. w 200°C do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić na cienkie księżyce. 400 ml wody zagotować z 75 g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. Dodać gruszki i gotować około 2-4 minut (miałam miękkie i dojrzałe owoce, więc wystarczyło 2 min.). Owoce odsączyć i zostawić 250 ml kompotu pozostałego z gotowania.
Na ciasto wyłożyć gruszki. Kompot ponownie zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Odstawić do ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na owoce i odstawić, aby stężała.
Cukier wanilinowy wymieszać z kawą i fixami do śmietany. Kremówkę ubić i stopniowo dodawać do niej mieszaninę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.
Smacznego!
Źródło: Pyszne ciasta z owocami Nr 2/2013