Ciasta

Ciasto kawowe z gruszkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Wierzch:

Dla mnie te ciasto było zwyczajne, chociaż degustującym smakowało, albo mówili tak z grzeczności :) Ogólnie dominuje smak kawowy.

 

Składniki:

Spód:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 800 g gruszek
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie jasnej galaretki (użyłam cytrynowej)
  • 600 g śmietany 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z 2 łyżkami wody, stopniowo dodawać cukier. Mąkę wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia, po czym zmiksować z jajkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 18-20 min. w 200°C do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić na cienkie księżyce. 400 ml wody zagotować z 75 g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. Dodać gruszki i gotować około 2-4 minut (miałam miękkie i dojrzałe owoce, więc wystarczyło 2 min.). Owoce odsączyć i zostawić 250 ml kompotu pozostałego z gotowania.

Na ciasto wyłożyć gruszki. Kompot ponownie zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Odstawić do ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na owoce i odstawić, aby stężała.

Cukier wanilinowy wymieszać z kawą i fixami do śmietany. Kremówkę ubić i stopniowo dodawać do niej mieszaninę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta z owocami Nr 2/2013