Ciasta

Jagodowa rolada zebra

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Nadzienie:

Dzisiaj rolada: prosta w przygotowaniu, smaczna, z dużą ilością nadzienia i świetnie wyglądająca. Można ją przygotować z dowolnymi owocami, bitą śmietaną lub np. z galaretką. Polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g chudego twarogu
  • 250 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 400 g jagód (użyłam mrożonych)
  • 100 g cukru

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je z wodą i szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Wymieszać (na najniższych obrotach miksera). Połowę ciasta przełożyć do szprycy z końcówką z dużą dziurką (można również użyć torebki strunowej, od której należy odciąć róg). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać paski jasnej masy w niewielkich odstępach (około 1-2 cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyciskać ciemne paski pomiędzy jasnymi. Całość piec około 8-10 minut w temp. 200°C (termoobieg 175°C). Ciasto wyłożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Gorący biszkopt zrolować w roladę.

 

Jagody umyć (mrożone rozmrozić), zmiksować i przecedzić przez sito. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Owoce utrzeć z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać żelatynę i ubitą śmietanę. Wszystko wymieszać. Roladę rozwinąć, wyłożyć na nią nadzienie, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od końca i ponownie zrolować. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013