Składniki
Dzisiaj rolada: prosta w przygotowaniu, smaczna, z dużą ilością nadzienia i świetnie wyglądająca. Można ją przygotować z dowolnymi owocami, bitą śmietaną lub np. z galaretką. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g chudego twarogu
- 250 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 400 g jagód (użyłam mrożonych)
- 100 g cukru
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z wodą i szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Wymieszać (na najniższych obrotach miksera). Połowę ciasta przełożyć do szprycy z końcówką z dużą dziurką (można również użyć torebki strunowej, od której należy odciąć róg). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać paski jasnej masy w niewielkich odstępach (około 1-2 cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyciskać ciemne paski pomiędzy jasnymi. Całość piec około 8-10 minut w temp. 200°C (termoobieg 175°C). Ciasto wyłożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Gorący biszkopt zrolować w roladę.
Jagody umyć (mrożone rozmrozić), zmiksować i przecedzić przez sito. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Owoce utrzeć z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać żelatynę i ubitą śmietanę. Wszystko wymieszać. Roladę rozwinąć, wyłożyć na nią nadzienie, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od końca i ponownie zrolować. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013