Składniki
Rolada, która smakuje jak wszystkim znane tiramisu. Od oryginału różni je tylko brak nasączenia. Poza tym bardzo smaczna!
Składniki:
Rolada:
- 3 jajka L
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 łyżki gorącej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 łyżki gorącej wody
- 120 ml śmietany 30%
- 2,5 łyżki likieru kawowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka jedno po drugim, stale miksując. Mąki proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej. Na koniec wlać ostudzoną kawę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 8-10 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu roladę wyłożyć na ściereczkę i zdjąć papier. Gorący biszkopt zrolować w roladę (razem ze ścierką). Odstawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki na nadzienie ubić mikserem na dość sztywno. Odłożyć 4 łyżki masy do dekoracji. Roladę rozwinąć, wyłożyć na niej masę i ponownie zwinąć. Z odłożonej masy zrobić ozdobne kleksy. Odstawić do schłodzenia.
Smacznego!
Źródło: blog Moje wypieki