Ciasta

Rolada tiramisu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Nadzienie:

Rolada, która smakuje jak wszystkim znane tiramisu. Od oryginału różni je tylko brak nasączenia. Poza tym bardzo smaczna!

 

Składniki:

Rolada:

  • 3 jajka L
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 łyżki gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 łyżki gorącej wody
  • 120 ml śmietany 30%
  • 2,5 łyżki likieru kawowego

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka jedno po drugim, stale miksując. Mąki proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej. Na koniec wlać ostudzoną kawę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 8-10 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu roladę wyłożyć na ściereczkę i zdjąć papier. Gorący biszkopt zrolować w roladę (razem ze ścierką). Odstawić do wystudzenia.

 

Wszystkie składniki na nadzienie ubić mikserem na dość sztywno. Odłożyć 4 łyżki masy do dekoracji. Roladę rozwinąć, wyłożyć na niej masę i ponownie zwinąć. Z odłożonej masy zrobić ozdobne kleksy. Odstawić do schłodzenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki