Ciasta

Ciasto budyniowe z konfiturą jagodową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Miałam nie dodawać tego przepisu, ponieważ mi te ciasto nie smakowało. Jednak było wiele pozytywnych opinii od osób degustujących, dlatego zmieniłam zdanie. O gustach się nie dyskutuje, więc może komuś ciasto będzie odpowiadało.

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 280 g masła
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • słoik (250g) konfitury jagodowej
  • ok. 3 łyżek płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i dodać 180 g pokrojonego zimnego masła, 40 g cukru pudru, 1 jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec przez 20-25 min. w temperaturze 190°C.

Ugotować budyń na mleku z cukrem. Ostudzić. Pozostałe masło utrzeć i połączyć z resztą cukru pudru. Do masy maślanej dodawać budyń.

Na wierzchu upieczonego ciasta rozsmarować konfiturę jagodową. Na to wyłożyć masę budyniową. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

 

Ciasto gruszkowe z warstwą śmietanową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo owocowe ciasto z grubą warstwą gruszek z kremem budyniowym i delikatną masą śmietanową.

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 140 g cukru + 3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 75 g masła
  • 6 gruszek (ok. 1 kg)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Dodać 1 jajko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto i wstawić na około 30 minut do lodówki.

 

Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. W garnku zagotować 500 ml wody z sokiem z cytryny i 50 g cukru. Dodać owoce i podgrzewać około 2-4 min., tak aby gruszki były dość miękkie, ale nie rozgotowane. Owoce odcedzić, pozostawiając 375 ml powstałego płynu.

 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować tak, aby wylepić nim spód oraz boki formy.

 

Gruszki ułożyć na cieście. Budyń rozmieszać z niewielką ilością wody. Sok gruszkowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać budyń i stale mieszając, zagotować. Masę rozprowadzić na owocach. Ciasto piec ok. 25 minut w temp. 200°C.

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 90 g cukru. Następnie kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Masę wylać na warstwę owocowo- budyniową i piec przez kolejne 20-25 minut. Ciasto ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013

Torcik truskawkowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Do przepisu użyłam wina musującego Burnarj, które dzięki uprzejmości Pani Natalii miałam okazję testować. Jest to trunek występujący w trzech rodzajach: Brunt Nature (wytrawne bez cukru), Brunt (wytrawne) i Semiseco (półwytrawne, które próbowałam). To jedyne na świecie, naturalne wino musujące z pomarańczy, wytwarzane metodą tradycyjną. Butelka jest nie pozorna: prosta i elegancka i nie zapowiada tego, co kryje się w środku. Jednak po otworzeniu roznosi się intensywny, aromatyczny zapach pomarańczy, który dosłownie powala. Smak jest równie ciekawy jak aromat. Dominuje cytrusowy, orzeźwiający i lekko kwaśny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a szczególnie damskie. Burnarj dodał masie bardziej owocowego i wyraźnego charakteru. Więcej o winie możecie przeczytać tutaj.

 

Wracając do torciku to jest on dość pracochłonny, ale również smaczny.
 

 

Składniki:

Spód:

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Ciasto biszkoptowe:

  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka + 1 białko
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa i wierzch:

  • 700  g truskawek
  • 200 g chudego twarogu
  • 300 g sera śmietankowego
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml białego wina musującego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g śmietany 30%
  • 200 g konfitury truskawkowej

 

Przygotowanie:

Ze składników na spód zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki.

 

Następnie przygotować ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami wody, stopniowo wsypując cukier. Do masy dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 min. w 200ºC. Biszkopt wyłożyć na ścierkę (papierem do góry) i natychmiast zdjąć papier. Zwinąć w luźną roladę.

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć kruche ciasto. Ponakłuwać widelcem i wstawić do pieczenia na 15 min. w temp. 200ºC.

 

Truskawki umyć i usunąć szypułki. 300 g owoców zmiksować. Ser utrzeć z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z musem truskawkowym i winem musującym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z odrobiną nadzienia. Następnie wymieszać z pozostałym kremem. 200 g śmietany ubić i dodać do kremu. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki, aby stężała. Biszkopt pokroić na 5 pasków. Pierwszy zrolować i ułożyć na środku kruchego spodu. Kolejny pasek owinąć wokół zwiniętego kawałka. Tak samo postępować z pozostałymi porcjami ciasta. Tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Zdjąć obręcz tortownicy. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i posmarować wierzch oraz boki torciku. Truskawki ułożyć na cieście. Konfiturę podgrzać i rozłożyć na owocach. Ponownie chłodzić około 30 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013

Rolada tiramisu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Rolada, która smakuje jak wszystkim znane tiramisu. Od oryginału różni je tylko brak nasączenia. Poza tym bardzo smaczna!

 

Składniki:

Rolada:

  • 3 jajka L
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 łyżki gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 łyżki gorącej wody
  • 120 ml śmietany 30%
  • 2,5 łyżki likieru kawowego

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka jedno po drugim, stale miksując. Mąki proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej. Na koniec wlać ostudzoną kawę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 8-10 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu roladę wyłożyć na ściereczkę i zdjąć papier. Gorący biszkopt zrolować w roladę (razem ze ścierką). Odstawić do wystudzenia.

 

Wszystkie składniki na nadzienie ubić mikserem na dość sztywno. Odłożyć 4 łyżki masy do dekoracji. Roladę rozwinąć, wyłożyć na niej masę i ponownie zwinąć. Z odłożonej masy zrobić ozdobne kleksy. Odstawić do schłodzenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki

 

 

Jagodowa rolada zebra

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj rolada: prosta w przygotowaniu, smaczna, z dużą ilością nadzienia i świetnie wyglądająca. Można ją przygotować z dowolnymi owocami, bitą śmietaną lub np. z galaretką. Polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g chudego twarogu
  • 250 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 400 g jagód (użyłam mrożonych)
  • 100 g cukru

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je z wodą i szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Wymieszać (na najniższych obrotach miksera). Połowę ciasta przełożyć do szprycy z końcówką z dużą dziurką (można również użyć torebki strunowej, od której należy odciąć róg). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać paski jasnej masy w niewielkich odstępach (około 1-2 cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyciskać ciemne paski pomiędzy jasnymi. Całość piec około 8-10 minut w temp. 200°C (termoobieg 175°C). Ciasto wyłożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Gorący biszkopt zrolować w roladę.

 

Jagody umyć (mrożone rozmrozić), zmiksować i przecedzić przez sito. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Owoce utrzeć z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać żelatynę i ubitą śmietanę. Wszystko wymieszać. Roladę rozwinąć, wyłożyć na nią nadzienie, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od końca i ponownie zrolować. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013

Ciasto kawowe z gruszkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dla mnie te ciasto było zwyczajne, chociaż degustującym smakowało, albo mówili tak z grzeczności :) Ogólnie dominuje smak kawowy.

 

Składniki:

Spód:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 800 g gruszek
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie jasnej galaretki (użyłam cytrynowej)
  • 600 g śmietany 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z 2 łyżkami wody, stopniowo dodawać cukier. Mąkę wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia, po czym zmiksować z jajkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 18-20 min. w 200°C do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić na cienkie księżyce. 400 ml wody zagotować z 75 g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. Dodać gruszki i gotować około 2-4 minut (miałam miękkie i dojrzałe owoce, więc wystarczyło 2 min.). Owoce odsączyć i zostawić 250 ml kompotu pozostałego z gotowania.

Na ciasto wyłożyć gruszki. Kompot ponownie zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Odstawić do ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na owoce i odstawić, aby stężała.

Cukier wanilinowy wymieszać z kawą i fixami do śmietany. Kremówkę ubić i stopniowo dodawać do niej mieszaninę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta z owocami Nr 2/2013

Bounty

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciasto dla wielbicieli batoników Bounty oraz kokosa. Wilgotny biszkopt, masa kokosowa, a to wszystko zalane polewą czekoldową. Pycha!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka cukru wanilinowego)

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Polewa:

  • 2 mleczne czekolady (200g)
  • 100 g masła

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 20 min. w 180°C. Biszkopt ostudzić, następnie nasączyć kawą.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i chwilę gotować, aż masa lekko zgęsnieje. Do gorącej dodać masło i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.

Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012

Kakaowa babka z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mocno kakaowa babka z kwaśnymi suszonymi wisienkami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g suszonych wiśni
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Polewa:

  • 4 łyżki masła (ok. pół kostki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki wody

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąke, proszek do pieczenia  i kakao. Nastepnie wbić jajka i wlać mleko z masłem i cukrem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Na koniec dodać wiśnie i ponownie wymieszać.

Blaszkę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min. w 180°C do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z formy.

Masło rozpuścić z cukrem w garnku. Następnie dodać kakao i wymieszać. Na koniec wlać 2 łyżki wody. Polewą polać ciasto.

 

Smacznego!

Ciasto kajmakowe z orzechami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo proste, słodkie ciasto, którego kawałek zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Przygotowane na bardzo kruchym spodzie z miękką masą kajmakową i orzechami, a wszystko to w polewie czeoladowej.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 120 g masła + 4 łyżki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka masy krówkowej - kajmaku (400g)
  • 60 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać ją z 4 łyżkami cukru i 120g pokrojonego w kostke zimnego masła. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować.  Blache o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto do formy. Ponakłuwać widelcem i wstawic do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 190°C. Ciasto wystudzić. Puszkę z masą kajmakową wstawić na kilka minut do garnka z gorącą wodą. Podgrzany kajmak wylać na kruchy spód i wyrównać. Na wierzch wyłożyć orzechy i każdy  lekko wciasnąć w masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami masła. Przygotowaną polewę wylać na masę kajmakową. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 3/2013

Metrowiec

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciasto, które często gości na moim stole. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama. Puszyste biszkopty przełożone masą waniliową. Z podanych proporcji wychodzą 2 keksówki ciasta. Przygotowanie może się wydawać trudne, ale wcale tak nie jest. Sami się przekonajcie.

 

Składniki:

Biszkopty:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 aromaty rumowe

 

Masa:

  • kostka masła (200g)
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 opakowania dużego budyniu waniliowego (łącznie ok 100g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 aromat rumowy

 

Przygotowanie:

Z czterech jaj oddzielić zółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szklankę cukru pudru i 4 łyżkami gorącej wody. Dodać szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oliwy oraz aromat rumowy. Z białek ubić pianę i dodać do masy, Dokładnie wymieszać i przelać do keksówki (o wymiarach 30 x 12 cm) wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

Przygotować drugi biszkopt. Postępować analogicznie jak przy pierwszym, tylko odjąć 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypać 2 łyżki kakao. Jeśli macie 2 blaszki upieczcie oba ciasta jednocześnie.

Piec w 180°C przez 35 min. do tzw. suchego patyczka (wbić patyczek od szaszłyka w ciasto i jeśli po wyjęciu jest suchy, znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest pokryty ciatem należy kontynuować pieczenie). Upieczone ciasta ostudzić.

 

1,5 szklanki mleka wlać do garnka i dodać pół szklanki cukru. Zagotować. W czasie gdy mleko sie gotuje, w misce rozmieszać jego pozostałą część z budyniem i 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i ponownie zagotować. Powstałą masę przestudzić.

2 żółtka utrzeć z kostką masła i dodawać po łyżce przestudzonej masy, stale miksując. Na koniec dodać aromat rumowy.

 

Ostudzone biszkopty przekroić wzdłuż na 5 pasków i na zmianę przekładać masą.  Jeśli biszkopty są nierówne należy je przyciąć z góry. Wierzch ciast również posmarować masą lub udekorować polewą.

 

Smacznego!