Ciastka i ciasteczka

Francuskie ciasteczka z kremem waniliowym i owocami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zapraszam na ciasteczka z ciasta francuskiego z samodzielnie przygotowanym budyniem waniliowym. Całość wykończona jest kolorowymi owocami.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na 10 prostokątów. Upiec na złoty kolor w 200°C. W urośniętych poduszkach zrobić zagłębienia.

 

1 szklankę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i ziarnami z laski wanilii. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewać mieszankę mleczno-ziemniaczaną, stale mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą). Ponownie zagotować.

 

Do środka każdego ciasteczka nałożyć krem waniliowy i udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki

 

 

 

Trufle kawowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Cudowne, mięciutkie, uzależniające, kawowe, małe słodkości. Idealnie nadają się na własnoręcznie zrobiony dodatek do prezentu świątecznego. Ładnie się prezentują i pysznie smakują. Robiłam w dwóch wersjach ze zwykłymi  biszkoptami i kakaowymi. W przypadku tych drugich kuleczki będą czarne. Polecam!

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku. Biszkopty pokruszyć na piasek (najszybciej przy pomocy blendera).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

W misce utrzeć mascarpone z proszkiem z biszkoptów, rozpuszczoną czekoladą, kawą i likierem.

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w startej gorzkiej czekoladzie.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta i desery czekoladowe

Francuskie paczuszki z powidłami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Małe ciasteczka, które zaspokoją pragnienie na "coś słodkiego". Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego i nadziane powidłami. Proste, szybkie i urocze. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 25x40cm (275g)
  • pół słoiczka powideł np. śliwkowych (ok. 140g)
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty o boku 5cm. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi każdego kwadratu. Na co drugim wyciętym ciastku wyłożyć po około pół łyżeczki powideł i przykryć pustym kwadratem, dociskając brzegi. Kratkę do pieczenia wyłożyć papierem i poukładać ciasteczka w niewielkich odstępach, ponieważ ciasto trochę urośnie. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem (szczypta na każde ciasteczko).

Piec około 15 minut w 200°C, aż paczuszki się zrumienią na złoto.

 

Smacznego!

Kakaowe kulki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybkie, chrupiące, mocno kakaowe kuleczki. Można zrobić wersję dla dorosłych i dodać do masy 80 ml wódki.

 

Składniki (na 20 sztuk):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 30 g wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej i najszybciej przy pomocy blendera), dodać miękkie masło, kakao oraz cukier puder. Wyrobić jednolitą gęstą masę. Następnie formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Smaczne i zdrowe Desery domowe

Francuskie poduszeczki z serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ostatnio kupiłam duże opakowanie ciasta francuskiego, w lodówce znalazła się też kostka twarogu, więc wymyśliłam pyszne i urocze ciasteczka w wersji na jeden kęs. Polecam, gdyż znikają błyskawicznie.

 

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • sezam i cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego cukry i aromat. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 5x5 cm). Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Na środku każdego kwadratu za pomocą szprycy wycisnąć trochę masy serowej formując stożek. Wolne brzegi ciasta posypać sezamem lub cukrem.

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać poduszeczki, zostawiając odstępy, ponieważ ciasto trochę urośnie. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić ciasteczka i piec ok. 10-12 minut, aż będą złote.

 

Smacznego!

Gofry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Weekend był tak duszny i gorący, że jedyny wysiłek na jaki się zdobyłam to zrobienie gofrów, Moje były z dżemem wiśniowym, bitą śmietaną i kiwi.

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 3/4 do 1 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dżem (użyłam wiśniowy)
  • owoce

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Na końcu dodawać wodę, w takiej ilości, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (nie może być za gęste ani za rzadkie). Wylać porcję ciasta na gofrownicę i piec do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk. Gofry ostudzić.

Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Na każdym gofrze rozsmarować dżem, wyłożyć bitą śmietanę i owoce.

 

Smacznego!

Truskawkowe mini ptysie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pogoda za oknem długo nas nie rozpieszczała, więc chociaż do kuchni wprowadziłam trochę lata :) Zapraszam na małe ptysie z bitą śmietaną i truskawkami.

 

Składniki:

Ciasto

  • 200g mąki krupczatki
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji
  • 250 g truskawek
  • kilka kropel aromatu truskawkowego (opcjonalnie)
  • różowy barwnik (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać szczyptę soli, następnie masło i gotować do momentu rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Do zawartości garnka stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Mieszać aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić do schłodzenia. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i mieszać, np. drewnianą łyżką. Gotową masę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe stożki (tak jak na zdjęciu poniżej), pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto odrobinę wyrośnie. Ptysie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piec około 20 min.  do zarumienienia. Po upływie tego czasu odstawić je do ostygnięcia.

 

Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać aromat i barwnik.

 

Ostudzone ptysie przekroić. Truskawki umyć i pokroić w plastry. Na spód ptysiowy wyłożyć bitą śmietanę, następnie plastry truskawek i ponownie odrobinę śmietany. Wierzch przykryć "ptysiową czapeczką" i posypać cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi około 20 mini ptysiów.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis na ciasto- Gotuj krok po kroku, Nr 4/2012

Pieguski

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kruche, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzeszkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (150g)
  • 1 szklanka orzechów ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ciągle miksując dosypywać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy (rozdrobniłam blenderem). Całość zagnieść ręką. Masę podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilku centymetrowe odstępy, ponieważ ciasto się rozpłynie. Piec ok. 15 min. w temp. 190°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię