Składniki
Ostatnio kupiłam duże opakowanie ciasta francuskiego, w lodówce znalazła się też kostka twarogu, więc wymyśliłam pyszne i urocze ciasteczka w wersji na jeden kęs. Polecam, gdyż znikają błyskawicznie.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 250 g twarogu (w kostce)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 jajko
- sezam i cukier do posypania
Przygotowanie:
Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego cukry i aromat. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 5x5 cm). Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Na środku każdego kwadratu za pomocą szprycy wycisnąć trochę masy serowej formując stożek. Wolne brzegi ciasta posypać sezamem lub cukrem.
Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać poduszeczki, zostawiając odstępy, ponieważ ciasto trochę urośnie. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić ciasteczka i piec ok. 10-12 minut, aż będą złote.
Smacznego!