Ciastka i ciasteczka

Francuskie poduszeczki z serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Ostatnio kupiłam duże opakowanie ciasta francuskiego, w lodówce znalazła się też kostka twarogu, więc wymyśliłam pyszne i urocze ciasteczka w wersji na jeden kęs. Polecam, gdyż znikają błyskawicznie.

 

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • sezam i cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego cukry i aromat. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 5x5 cm). Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Na środku każdego kwadratu za pomocą szprycy wycisnąć trochę masy serowej formując stożek. Wolne brzegi ciasta posypać sezamem lub cukrem.

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać poduszeczki, zostawiając odstępy, ponieważ ciasto trochę urośnie. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić ciasteczka i piec ok. 10-12 minut, aż będą złote.

 

Smacznego!