Składniki
Małe ciasteczka, które zaspokoją pragnienie na "coś słodkiego". Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego i nadziane powidłami. Proste, szybkie i urocze. Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 25x40cm (275g)
- pół słoiczka powideł np. śliwkowych (ok. 140g)
- 1 jajko
- cukier do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty o boku 5cm. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi każdego kwadratu. Na co drugim wyciętym ciastku wyłożyć po około pół łyżeczki powideł i przykryć pustym kwadratem, dociskając brzegi. Kratkę do pieczenia wyłożyć papierem i poukładać ciasteczka w niewielkich odstępach, ponieważ ciasto trochę urośnie. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem (szczypta na każde ciasteczko).
Piec około 15 minut w 200°C, aż paczuszki się zrumienią na złoto.
Smacznego!