Ciastka i ciasteczka

Francuskie paczuszki z powidłami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Małe ciasteczka, które zaspokoją pragnienie na "coś słodkiego". Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego i nadziane powidłami. Proste, szybkie i urocze. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 25x40cm (275g)
  • pół słoiczka powideł np. śliwkowych (ok. 140g)
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty o boku 5cm. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi każdego kwadratu. Na co drugim wyciętym ciastku wyłożyć po około pół łyżeczki powideł i przykryć pustym kwadratem, dociskając brzegi. Kratkę do pieczenia wyłożyć papierem i poukładać ciasteczka w niewielkich odstępach, ponieważ ciasto trochę urośnie. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem (szczypta na każde ciasteczko).

Piec około 15 minut w 200°C, aż paczuszki się zrumienią na złoto.

 

Smacznego!

You have no rights to post comments