Ciastka i ciasteczka

Francuskie ciasteczka z kremem waniliowym i owocami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Zapraszam na ciasteczka z ciasta francuskiego z samodzielnie przygotowanym budyniem waniliowym. Całość wykończona jest kolorowymi owocami.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na 10 prostokątów. Upiec na złoty kolor w 200°C. W urośniętych poduszkach zrobić zagłębienia.

 

1 szklankę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i ziarnami z laski wanilii. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewać mieszankę mleczno-ziemniaczaną, stale mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą). Ponownie zagotować.

 

Do środka każdego ciasteczka nałożyć krem waniliowy i udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki