Składniki
Kruche, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzeszkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (150g)
- 1 szklanka orzechów ziemnych nie solonych
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ciągle miksując dosypywać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy (rozdrobniłam blenderem). Całość zagnieść ręką. Masę podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilku centymetrowe odstępy, ponieważ ciasto się rozpłynie. Piec ok. 15 min. w temp. 190°C.
Smacznego!
Źródło: blog Gotuję, bo lubię