Ciastka i ciasteczka

Pieguski

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Kruche, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzeszkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (150g)
  • 1 szklanka orzechów ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ciągle miksując dosypywać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy (rozdrobniłam blenderem). Całość zagnieść ręką. Masę podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilku centymetrowe odstępy, ponieważ ciasto się rozpłynie. Piec ok. 15 min. w temp. 190°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię

You have no rights to post comments