Ciastka i ciasteczka

Truskawkowe mini ptysie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Nadzienie:

Przepis

Pogoda za oknem długo nas nie rozpieszczała, więc chociaż do kuchni wprowadziłam trochę lata :) Zapraszam na małe ptysie z bitą śmietaną i truskawkami.

 

Składniki:

Ciasto

  • 200g mąki krupczatki
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji
  • 250 g truskawek
  • kilka kropel aromatu truskawkowego (opcjonalnie)
  • różowy barwnik (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać szczyptę soli, następnie masło i gotować do momentu rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Do zawartości garnka stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Mieszać aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić do schłodzenia. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i mieszać, np. drewnianą łyżką. Gotową masę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe stożki (tak jak na zdjęciu poniżej), pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto odrobinę wyrośnie. Ptysie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piec około 20 min.  do zarumienienia. Po upływie tego czasu odstawić je do ostygnięcia.

 

Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać aromat i barwnik.

 

Ostudzone ptysie przekroić. Truskawki umyć i pokroić w plastry. Na spód ptysiowy wyłożyć bitą śmietanę, następnie plastry truskawek i ponownie odrobinę śmietany. Wierzch przykryć "ptysiową czapeczką" i posypać cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi około 20 mini ptysiów.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis na ciasto- Gotuj krok po kroku, Nr 4/2012

You have no rights to post comments