Składniki
Weekend był tak duszny i gorący, że jedyny wysiłek na jaki się zdobyłam to zrobienie gofrów, Moje były z dżemem wiśniowym, bitą śmietaną i kiwi.
Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki cukru
- ok. 3/4 do 1 szklanki wody
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- dżem (użyłam wiśniowy)
- owoce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Na końcu dodawać wodę, w takiej ilości, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (nie może być za gęste ani za rzadkie). Wylać porcję ciasta na gofrownicę i piec do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk. Gofry ostudzić.
Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Na każdym gofrze rozsmarować dżem, wyłożyć bitą śmietanę i owoce.
Smacznego!