Ciastka i ciasteczka

Gofry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Weekend był tak duszny i gorący, że jedyny wysiłek na jaki się zdobyłam to zrobienie gofrów, Moje były z dżemem wiśniowym, bitą śmietaną i kiwi.

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 3/4 do 1 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dżem (użyłam wiśniowy)
  • owoce

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Na końcu dodawać wodę, w takiej ilości, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (nie może być za gęste ani za rzadkie). Wylać porcję ciasta na gofrownicę i piec do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk. Gofry ostudzić.

Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Na każdym gofrze rozsmarować dżem, wyłożyć bitą śmietanę i owoce.

 

Smacznego!