Blog kulinarny

Biała dama

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Przepis

Pyyyszne, delikatne i kremowe ciasto z kokosową pierzynką. Jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nie trzeba go piec :) Składa się z dwóch warstw: serowo- ananasowej i budyniowej, przełożonych herbatnikami. Świetnie się prezentuje i nie jest za słodkie ani mdłe. Z pewnością zagości na moim stole jeszcze nie raz :) Bardzo polecam!

Składniki:

  • 250 g herbatników

Masa serowa:

  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki żelatyny

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40g każde)
  • 1 kostka masła (w oryginalnym przepisie była margaryna)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru

Kokosowa posypka:

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Ananasy odsączyć, sok zagotować, zestawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać porcjami ser, cały czas miksując. Sok z żelatyną dodać do masy serowej i wrzucić pokrojone w drobne kawałki ananasy. Składniki wymieszać.

Budyń ugotować na mleku z cukrem i wystudzić. Następnie utrzeć go z masłem.

Spód formy o wymiarach 30x25 wyłożyć połową herbatników, przykryć je masą serową, wyrównać i wyłożyć pozostałe ciastka. Na wierzchu rozsmarować masę budyniową. Ciasto odstawić i przygotować kokosową posypkę.

Masło i 1 łyżkę cukru roztopić na patelni. Następnie wsypać wiórki kokosowe i zrumienić cały czas mieszając. Ciasto posypać wystudzonymi wiórkami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Źródło: Beata Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni

You have no rights to post comments