Blog kulinarny

Sernik na zimno z musami owocowymi

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa serowa:
Mus brzoskwiniowy:
Mus truskawkowy:

Przepis

Dzisiaj zapraszam na sernik na zimno z musami owocowymi. Latem można go dowolnie modyfikować, wykorzystując różne owoce lub zmieniając kolejność warstw. Wystarczy odrobina wyobraźni i chęci. Jeśli chodzi o smak to nie odbiega zbyt mocno od tradycyjnego sernika na zimno, jednak warstwy puree doskonale dopełniają całość, nadając ciastu nowy charakter.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 125 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń (480 g po odsączeniu)
  • 100 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
  • 8 g żelatyny

Mus truskawkowy:

  • ok. 500 g truskawek (użyłam mrożonych, które należy wcześniej rozmrozić)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 50 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spodzie formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę na masę serową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Ser zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i wymieszać z żelatyną. Masę rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać i  ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wraz ze 100 ml zalewy zmiksować na puree. Żelatynę przeznaczoną na mus brzoskwiniowy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Połączyć 3 łyżki puree z żelatyną, a następnie dodać do całości. Mus brzoskwiniowy wyłożyć na warstwę serową. Ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.

 

Truskawki (mrożone- rozmrozić, pozostawiając sok, który puściły) zmiksować wraz z zalewą brzoskwiniową. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie wymieszać z owocami. Mus wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

 

 

 

 

You have no rights to post comments