Składniki
Dzisiaj zapraszam na sernik na zimno z musami owocowymi. Latem można go dowolnie modyfikować, wykorzystując różne owoce lub zmieniając kolejność warstw. Wystarczy odrobina wyobraźni i chęci. Jeśli chodzi o smak to nie odbiega zbyt mocno od tradycyjnego sernika na zimno, jednak warstwy puree doskonale dopełniają całość, nadając ciastu nowy charakter.
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników maślanych
- 125 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
- 15 g żelatyny
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
Mus brzoskwiniowy:
- puszka brzoskwiń (480 g po odsączeniu)
- 100 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
- 8 g żelatyny
Mus truskawkowy:
- ok. 500 g truskawek (użyłam mrożonych, które należy wcześniej rozmrozić)
- 2,5 łyżki cukru
- 50 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spodzie formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Żelatynę na masę serową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Ser zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i wymieszać z żelatyną. Masę rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wraz ze 100 ml zalewy zmiksować na puree. Żelatynę przeznaczoną na mus brzoskwiniowy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Połączyć 3 łyżki puree z żelatyną, a następnie dodać do całości. Mus brzoskwiniowy wyłożyć na warstwę serową. Ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.
Truskawki (mrożone- rozmrozić, pozostawiając sok, który puściły) zmiksować wraz z zalewą brzoskwiniową. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie wymieszać z owocami. Mus wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Inspiracja: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z