Blog kulinarny

Niby 3 BIT

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Znowu coś bez pieczenia. Kremowe ciasto, które przypomina znany baton 3 BIT. Składa się ono z trzech warstw: karmelowej, budyniowej i śmietanowej przełożonych herbatnikami. Może się wydawać, że jest bardzo słodkie, jednak wszystkie składniki idealnie się uzupełniają i tworzą pyszną całość. Polecam!

 

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 230 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

 

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem wanilinowym. Dodać cukier, mąkę oraz pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, wlać wcześniej przygotowaną masę i ugotować gęsty budyń (na małym ogniu, stale mieszając). Jeśli powstaną grudki, należy je zmiksować mikserem. Do gorącego budyniu dodać masło i całość zmiksować.

 

Blachę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć warstwę herbatników (jeden przy drugim). Posmarować je masą krówkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wyłożyć budyń. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania warstwy śmietanowej.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ciastka idealnie zmiękną.

 

Smacznego!

 

Źródło: Smaczne i zdrowe, Desery domowe

You have no rights to post comments