Składniki
Znowu coś bez pieczenia. Kremowe ciasto, które przypomina znany baton 3 BIT. Składa się ono z trzech warstw: karmelowej, budyniowej i śmietanowej przełożonych herbatnikami. Może się wydawać, że jest bardzo słodkie, jednak wszystkie składniki idealnie się uzupełniają i tworzą pyszną całość. Polecam!
Składniki:
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 230 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej (400g)
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem wanilinowym. Dodać cukier, mąkę oraz pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, wlać wcześniej przygotowaną masę i ugotować gęsty budyń (na małym ogniu, stale mieszając). Jeśli powstaną grudki, należy je zmiksować mikserem. Do gorącego budyniu dodać masło i całość zmiksować.
Blachę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć warstwę herbatników (jeden przy drugim). Posmarować je masą krówkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wyłożyć budyń. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania warstwy śmietanowej.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ciastka idealnie zmiękną.
Smacznego!
Źródło: Smaczne i zdrowe, Desery domowe