Blog kulinarny

Torcik bananowo-czekoladowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Jutro Dzień Matki, więc może to będzie Wasza propozycja sprawienia przyjemności Waszym Mamom :) Delikatny, bardzo bananowy deser z lekką chmurką ze śmietany. Ciasto konsystencją trochę  przypomina piankę. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 125 g masła
  • 6 bananów
  • 9 łyżek soku z cytryny
  • 200 g kremu czekoladowego nutella
  • 750 g serka waniliowego (użyłam z wiaderka- na serniki)
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyć na piasek (najłatwiej za pomocą blendera lub włożyć do plastikowej, strunowej torebki i pokruszyć wałkiem). Masło rozpuścić, połączyć z ciastkami i przełożyć do formy, docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki.

 

Banany, obrać pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze z sokiem z cytryny. Przełożyć do miski i dodać serek waniliowy, krem czekoladowo-orzechowy i cukier wanilinowy. Zmiksować lub utrzeć rózgą. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 2 łyżkami kremu bananowo-czekoladowego. Następnie wymieszać z całością. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aż stężeje.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dekoracyjny wzór przypominający chmurę zrobiłam przy użyciu spodniej części łyżki.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

You have no rights to post comments