Blog kulinarny

Jagodowy torcik z mascarpone

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Masa jagodowa:
 Warstwa śmietanowa:

Przepis

Tym razem znowu coś owocowego. Podejrzewam, że przy tych upałach, podobnie jak ja, nie macie ochoty spędzać w kuchni więcej czasu niż jest konieczne, a piekarnik omijacie szerokim łukiem. Dlatego dzisiejszy torcik jest bez pieczenia :) prosty w przygotowaniu, jagodowy, z dużą porcją śmietany i ciasteczkowym spodem. Zapraszam!

 

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła

 

Masa jagodowa:

  • 250 g jagód
  • 75 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%

 

Warstwa śmietanowa:

  • 350 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • garść jagód

 

Przygotowanie:

Herbatniki rozkruszyć, (najłatwiej przy pomocy blendera lub wsypać do torebki strunowej i wałkiem pokruszyć ciastka) masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Warstwę herbatnikową wcisnąć w spód formy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki.

 

Jagody umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem. Mus przelać do miski i połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, a następnie wymieszać z 2 łyżkami masy jagodowej. Miksując wlać żelatynę do pozostałego kremu śmietanowo-jagodowego. Wstawić do lodówki, a w między czasie ubić na sztywno śmietanę. Do kremu jagodowego wmieszać śmietanę i gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Ciasto ponownie wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Wyłożyć na wierzch torciku tworząc dekoracyjny wzór przy użyciu spodniej części łyżki. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

You have no rights to post comments