Blog kulinarny

Tęczowe serniczki na zimno

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Pyszny deser na upalne dni i nie tylko. Chociaż za oknem zima, czasami każdy ma ochotę na coś delikatnego i lekkiego. Prosta wersja sernika na zimno, która smakuje małym i dużym.

 

Składniki:

  • 3 serki waniliowe (typu Danio)
  • 3 galaretki w różnych kolorach (użyłam szafirowej, agrestowej i wiśniowej)
  • 250 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • perełki cukrowe

 

Przygotowanie:

Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do przestudzonych galaretek dodać po kubeczku serka waniliowego i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką do piany). Pierwszą galaretkę wlać do pojemników, pucharków lub do tortownicy czy keksówki i wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalki, az stężeje. Następnie wlać kolejną warstwę i ponownie zmrozić. Tak samo postąpić z ostatnią galaretką. Na koniec ubić śmietanę z użyciem fixu i cukru pudru. Deser udekorować bitą śmietaną i cukrowymi perełkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: smaczny.pl, autor Gabi_B

You have no rights to post comments