Blog kulinarny

Ananasowiec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Szybkie ciasto dla leniwych. Kilka składników, bez pieczenia. Biała warstwa na bazie jogurtu ananasowego, wierzch z soku i ananasów. Całość na niezawdonym ciasteczkowym spodzie. Kolejnym razem zmniejszyłabym ilość żelatyny, ponieważ górna część jest bardzo sztywna.

 

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 puszki ananasa
  • 40 g żelatyny
  • 500 g jogurtu ananasowego

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek (najszybciej przy pomocy blendera), masło roztopić. Ciastka połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.

 

Ananasy odsączyć (syropu nie wylewać) i pokroić na kawałki. Zalewę zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie połączyć z syropem z owoców i przestudzić. 1/3 soku wymieszać z jogurtem i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki.

 

Do pozostałego syropu wrzucić ananasy. Gdy masa jogurtowa będzie tężeć, wylać na wierzch warstwę owocową. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2014