Składniki
Najlepszy blok czekoladowy! Słodki, ale pyszny. Co prawda ciasto wyglądem nie powala, ale w smaku jest baaaardzo dobre. Poza tym kolejnym jego atutem jest to, że do przygotowania potrzebujemy tylko dwóch naczyń: miski i garnka.
Składniki:
- 250 g pełnego mleka w proszku
- garść orzechów lakowych
- garść moigdałów
- garść sezamu
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 15 herbatników
- 10 ciastek maślanych z czekoladą
- 170 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Do miski wsypać mleko w proszku, sezam, posiekane orzechy, migdały, białą czekoladę oraz pokruszone ciastka i herbatniki. Wymieszać. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Ciepłą masę przelać do suchych składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią i przelać masę. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Źródło: blog Gotuję, bo lubię.