Składniki
Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowo-kawowe. Ma ono konsystencję pianki, nie jest słodkie, ale lekko alkoholowe.
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć je do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Białka oddzielić od żółtek. Na garnku z wodą umieścić miskę (tzw. kąpiel wodna), wrzucić żółtka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć garnek z ognia, dodać kawę, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.
Masę czekoladowo-kawową połączyć z kremem żółtkowym. Do całości wlać likier kawowy. Wstawić krem do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę. Identycznie postąpić ze śmietaną.
Bitą śmietanę i pianę z białek połączyć z masę czekoladowo-kawową, dokładnie wymieszać.
Gotową piankę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z