Blog kulinarny

Czekoladowa pianka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowo-kawowe. Ma ono konsystencję pianki, nie jest słodkie, ale lekko alkoholowe.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć je do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Białka oddzielić od żółtek. Na garnku z wodą umieścić miskę (tzw. kąpiel wodna), wrzucić żółtka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć garnek z ognia, dodać kawę, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.

Masę czekoladowo-kawową połączyć z kremem żółtkowym. Do całości wlać likier kawowy. Wstawić krem do lodówki.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Identycznie postąpić ze śmietaną.

Bitą śmietanę i pianę z białek połączyć z masę czekoladowo-kawową, dokładnie wymieszać.

 

Gotową piankę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

You have no rights to post comments