Blog kulinarny

Smerfowa pianka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Dzisiaj coś dla najmłodszych. Bardzo delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że dzieciom posmakuje. Oprócz tego, że jest dobre to wygląda równie apetycznie. Kolor zawsze może być inny w zależności jakiej galaretki użyjecie.

 

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 galaretka o dowolnym kolorze (użyłam niebieskiej)
  • 250 ml wody
  • 125 g cukru
  • 300 g sera (najlepiej z wiaderka, użyłam serka waniliowego )
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć przy użyciu blendera lub włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem do ciasta. Masło roztopić i wymieszać z proszkiem z ciastek. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć mniejszej tortownicy, wtedy ciasto będzie wyższe. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w garnku w 250 ml wody i podgrzewać około 5 minut. Pod koniec dodać 50 g cukru i podgrzewać ciągle miejszając (nie gotować). Gdy cukier się rozpuści odstawić do wystudzenia.

Ser połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. W oddzielnej misce ubić śmietanę. Gdy galaretka będzie całkowice wystudzona i zacznie tężeć, dodać ją do masy serowej. Następnie połączyć z bitą śmietaną (2 łyżki odłożyć do dekoracji). Masę wylać na kruchy spód. Wierz udekorować kleksami bitej smietany. Wykałaczką zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wierzch posypałam niebieskim cukrem (można to zrobić również proszkiem z galaretki).

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z