Blog kulinarny

Pudding bananowy

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Łatwy w przygotowaniu, kremowy, delikatny, nie za słodki deser. Po prostu idealny.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 banany
  • 1 żółtko
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • polewa czekoladowa do dekoracji

 

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i mąką. Wlewać stopniowo 1/4 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając. Pozostałe mleko podgrzać z masłem i aromatem waniliowym, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając aż krem zgęstnieje. Ostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Banany obrać, jednego pokroić w plasterki, kolejnego w półplastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.  Mniejsze części banana wymieszać ze śmietanką. W pucharkach ułożyć warstwami krem, banany oraz bitą śmietanę. Wierzch udekorować polewą czekoladową.

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję