Składniki
Łatwy w przygotowaniu, kremowy, delikatny, nie za słodki deser. Po prostu idealny.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 banany
- 1 żółtko
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- polewa czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i mąką. Wlewać stopniowo 1/4 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając. Pozostałe mleko podgrzać z masłem i aromatem waniliowym, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając aż krem zgęstnieje. Ostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Banany obrać, jednego pokroić w plasterki, kolejnego w półplastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mniejsze części banana wymieszać ze śmietanką. W pucharkach ułożyć warstwami krem, banany oraz bitą śmietanę. Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!
Źródło: Desery na każdą okazję