Blog kulinarny

Galaretkowe serca

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Dzisiaj przepis na lekki deser walentynkowy. Galaretki przełożone masą z serka waniliowego i śmietany. Banalny w przygotowaniu, wymaga tylko trochę cierpliwości, ponieważ każda warstwa musi stężeć, aby wyłożyć kolejną.

 

Składniki:

  • 3 galaretki (po 75g każda)- użyłam 2 truskawkowych i 1 różowej wieloowocowej
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka waniliowego

 

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygną, wylać 1/3 płynnej galaretki (jeśli używacie trzech takich samych smaków galaretek) do formy o wymiarach 30 x 20 cm i wstawić do lodówki, aby stężała. W tym czasie przygotować masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić i wystudzić. Zimną dodać do masy śmietanowo-waniliowej. Na stężałą galaretkę wyłożyć 1/2 masy i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dalej postępować analogicznie wylewając kolejne warstwy: galaretka, masa, galaretka. Przygotowany deser wstawić do loówki na całą noc. Na drugi dzień foremką w kształcie serca wycinać kształty.

 

Smacznego!

You have no rights to post comments