Składniki
Kawowy i kremowy deser, który uwielbiam, chociaż nie lubię kawy :) Można go podać na wiele sposobów: jako ciasto, deser w pucharkach lub nawet tort! Baaardzo polecam.
Składniki:
- 1,5 opakowania biszkoptów (po 120g)
- 450 ml śmietany 30%
- kilka kropel aromatu rumowego (użyłam połowę 4,5 g fiolki)
- 7 łyżek cappuccino w proszku (użyłam orzechowej)
- 5 łyżeczek zaparzonego cappuuccino
- 500 ml mleka
- 120 g cukru
- 150 g masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (użyłam duzego 64g)
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
W garnku wymieszać 7 łyżek cappuccino ze 120 g cukru i 1,5 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń waniliowy i dodać do mieszanki z cappuccino. Całość zagotować, cały czas mieszając. Na koniec wlać aromat rumowy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zaparzyć cappuccino do nasączenia biszkoptów.
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie utrzeć z żółtkiem (najlepiej trzepaczką do ubijania) i połączyć z masą budyniową intensywnie mieszając. Na początku może się wydawać, że masa się zważyła i powstaną grudki, ale należy cierpliwie mieszać, aż składniki się połączą. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm), spód pucharków lub jednorazowych pudełeczek wypełnić biszkoptami. Jeśli przygotowujecie deser w tortownicy należy wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciastka nasączyć zaparzonym cappuccino. Na biszkopty wyłożyć masę kawową i wyrównać. Ponownie ułożyć ciastka i skropić pozostałym cappucccino. Śmietanę ubić z 1,5 łyżki cukru pudru i wyłożyć na wierzchu deseru. Można posypać kawą lub zabarwić śmietanę barwnikami spożywczymi i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 5/2012