Składniki
Kolejny przepis bez pieczenia :) Miało być ciasto do kawy w stylu tiramisu i smakuje podobnie. Deser jest bardo delikatny i przypomina lekką, kawową piankę, której gorycz przełamują słodkie draże. Polecam!
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 120 g masła
Masa kawowa:
- 500 g sera ricotta
- 250 g serka waniliowego
- 15 g żelatyny
- 100 ml kawy rozpuszczalnej (z 2 pełnych łyżeczek)
- 8g cukru wanilinowego
- 100 g cukru
- 60 g draży orzechowych
- 250 g smietany 30%
Warstwa śmietanowa:
- 250 g smietany 30%
- 1 opakowanie fixu do smietany
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- 20 g draży orzechowych
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Herbatniki pokruczyć (naszybciej przy pomocy blendera lub włożyć do foliowej torebki i rozkrszyć wałkiem). Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami ciastek. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy kawowej.
Zaparzoną kawę odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie rozpuścić i również odstawić do przestudzenia. Serek ricotta wymieszać z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać kawę i ponownie wymieszać składniki. Do żelatyny dodać 4 łyżki masy kawowej i wymieszać, a następnie połączyć ją z całością masy serowo kawowej.
Draże orzechowe posiekać. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy masa serowo- kawowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i wymieszać (najłatwiej trzepaczką). Na koniec wsypać draże. Krem wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie ubić śmietanę z fixem i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na wierzch torciku. Widelcem zrobić wzory, posypać kakao (przez sitko) i rozsypać draże. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z, Dr. Oetker