Blog kulinarny

Torcik kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa kawowa:
Warstwa śmietanowa:
Dekoracja:

Kolejny przepis bez pieczenia :) Miało być ciasto do kawy w stylu tiramisu i smakuje podobnie. Deser jest bardo delikatny i przypomina lekką, kawową piankę, której gorycz przełamują słodkie draże. Polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Masa kawowa:

  • 500 g sera ricotta
  • 250 g serka waniliowego
  • 15 g żelatyny
  • 100 ml kawy rozpuszczalnej (z 2 pełnych łyżeczek)
  • 8g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 60 g draży orzechowych
  • 250 g smietany 30%

Warstwa śmietanowa:

  • 250 g smietany 30%
  • 1 opakowanie fixu do smietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • 20 g draży orzechowych
  • 1 łyżeczka kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruczyć (naszybciej przy pomocy blendera lub włożyć do foliowej torebki i rozkrszyć wałkiem). Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami ciastek. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy kawowej.

 

Zaparzoną kawę odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie rozpuścić i również odstawić do przestudzenia. Serek ricotta wymieszać z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać kawę i ponownie wymieszać składniki. Do żelatyny dodać 4 łyżki masy kawowej i wymieszać, a następnie połączyć ją z całością masy serowo kawowej.

 

Draże orzechowe posiekać. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy masa serowo- kawowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i wymieszać (najłatwiej trzepaczką). Na koniec wsypać draże. Krem wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie ubić śmietanę z fixem i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na wierzch torciku. Widelcem zrobić wzory, posypać kakao (przez sitko) i rozsypać draże. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z, Dr. Oetker