Blog kulinarny

Babka jogurtowo-jagodowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Babka robiona w ekstremalnych warunkach: bez miski, miksera i wagi. Pomimo braku wymaganego sprzętu wypiek bardzo udany. W smaku przypomina lekki sernik jagodowy z delikatną nutą kokosową.

 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 300 g serka waniliowego (użyłam sera z wiaderka na serniki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek likieru kokosowego (użyłam Malibu)
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 300 g jagód (mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmroźić)
  • 1/2 opakowania biszkoptów (ok. 90g)
  • 1 cytryna
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem i cukrem pudrem. Do masy wycisnąć sok z cytryny i wlać 3 łyżki Malibu. Śmietanę ubić na sztywno. Masę jogurtowo-serową połączyć z żelatyną i delikatnie wmieszać śmietanę.

Świeże jagody przebrać i opłukać (mrożone rozmrozić). Dodać cukier wanilinowy i wymieszać. Do tężejącej masy dodać owoce. Formę do babki napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć je w masę i nasączyć pozostałym likierem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem zanurzyć foremkę na kilka sekund w misce z gorącą wodą i przełożyć babkę na talerz.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tina Nr 12/2012

You have no rights to post comments