Składniki
Torcik na bazie serka waniliowego i śmietany, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Dla urozmaicenia smaku wzbogacony brzoskwiniami. Prosty w przygotowaniu i co ważne dla zapracowanych, zabieganych i nie lubiących spędzać w kuchni dużo czasu- bez pieczenia.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 15 g żelatyny w proszku
- 250 g śmietany 30%
- 500 g serka waniliowego
- 8 g cukru wanilinowego
- 50 g cukru
Dekoracja:
- 160 g śmietany 30%
- 1 pełna łyżeczka cukru pudru
- fix do śmietany
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i dodać do nich rozpuszczone masło. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Śmietanę (250g) ubić na sztynwo. Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać kawałki czekolday. Żelatynę wymieszać z 3 łykami masy serowej, a następnie połączyć ją z resztą masy. Na koniec dodać ubitą śmietaną i wymieszać wszystko łyżką. Nadzienie wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Pozostałą śmietanę ubić z fixem oraz cukrem. Przełożyć ją do szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować brzeg ciasta. Połówki brzoskwiń przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na cieście tak, aby na siebie zachodziły. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!
Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z