Blog kulinarny

Torcik straciatella z brzoskwiniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Dekoracja:

Przepis

Torcik na bazie serka waniliowego i śmietany, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Dla urozmaicenia smaku wzbogacony brzoskwiniami. Prosty w przygotowaniu i co ważne dla zapracowanych, zabieganych i nie lubiących spędzać w kuchni dużo czasu- bez pieczenia.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 250 g śmietany 30%
  • 500 g serka waniliowego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru

Dekoracja:

  • 160 g śmietany 30%
  • 1 pełna łyżeczka cukru pudru
  • fix do śmietany
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i dodać do nich rozpuszczone masło. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

 

Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Śmietanę (250g) ubić na sztynwo. Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać kawałki czekolday. Żelatynę wymieszać z 3 łykami masy serowej, a następnie połączyć ją z resztą masy. Na koniec dodać ubitą śmietaną i wymieszać wszystko łyżką. Nadzienie wyłożyć na ciasteczkowy spód.

 

Pozostałą śmietanę ubić z fixem oraz cukrem. Przełożyć ją do szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować brzeg ciasta. Połówki brzoskwiń przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na cieście  tak, aby na siebie zachodziły. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

You have no rights to post comments