Składniki
Kolejna propozycja dla leniwych. Deser bez pieczenia o smaku kawowym, który przypomina tiramisu. Mało słodki, kremowy i delikatny.
Składniki:
Spód:
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 100 g masła
Masa kawowa:
- 100 ml kawy (z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- 350 g serka waniliowego
- 500 g sera ricotta
- 15 g żelatyny
- 8 g cukru wanilinowego
- 100 g cukru
- 300 g śmietany 30%
Dekoracja:
- gorzkie kakao
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Około 100g biszkoptów przeciąć na pół (12 sztuk). Pozostałe biszkopty pokruszyć na pył. Masło roztopić i wymieszać z biszkoptami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć je w dno formy. Wokół brzegu tortownicy ustawić połówki biszkoptów, lekko docisnąć do ciasteczkowego spodu.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Zaparzyć kawę i odstawić do przestygnięcia. Wymieszać serek ricotta z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kawę. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Śmietanę ubić na sztywno i gdy masa serowa zacznie tężeć, dodać bitą śmietanę. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, a wierzch posypać gorzkim kakao i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z