Blog kulinarny

Espresso

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa kawowa:
Dekoracja:

Przepis

Kolejna propozycja dla leniwych. Deser bez pieczenia o smaku kawowym, który przypomina tiramisu. Mało słodki, kremowy i delikatny.

 

Składniki:

Spód:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g masła

Masa kawowa:

  • 100 ml kawy (z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 350 g serka waniliowego
  • 500 g sera ricotta
  • 15 g żelatyny
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 300 g śmietany 30%

Dekoracja:

  • gorzkie kakao
  • wiórki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Około 100g biszkoptów przeciąć na pół (12 sztuk). Pozostałe biszkopty pokruszyć na pył. Masło roztopić i wymieszać z biszkoptami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć je w dno formy. Wokół brzegu tortownicy ustawić połówki biszkoptów, lekko docisnąć do ciasteczkowego spodu.

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Zaparzyć kawę i odstawić do przestygnięcia. Wymieszać serek ricotta z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kawę. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Śmietanę ubić na sztywno i gdy masa serowa zacznie tężeć, dodać bitą śmietanę. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, a wierzch posypać gorzkim kakao i wiórkami czekoladowymi.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

You have no rights to post comments