Blog kulinarny

Różane babeczki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Do posmarowania i dekoracji:

Ostatnio nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowywanie ciast lub bardziej pracochłonnych dań, dlatego po raz kolejny proponuję deser bez pieczenia. Obiecuję, że kolejne ciasto będzie bardziej tradycyjne :) A tymczasem zapraszam na słodkie, kremowe babeczki wykończone różą.

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • 250 g sera ricotta
  • 125 g sera mascarpone
  • 10 g żelatyny
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 9 herbatników przekładanych nadzieniem czekoladowym (typu HIT)

Do posmarowania i dekoracji:

  • 125 g sera mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • opakowanie fizu do śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • barwnik (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuśić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone wymieszać z serem ricotta, cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Formę na muffiny wyłożyć folią aluminiową (9 zagłębień) i wypełnić masą. Wstawić na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie na wierzch wyłożyć po ciastku i lekko docisnąć. Wyjąć babeczki z formy i odwrócić tak, aby herbatnik znajdował się na dole.

 

Śmietanę ubić z fixem i cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać (można dodać odrobinę barwnika). Każdą babeczkę posmarować przygotowaną masą i wyrównać. Na wierzchu wycisnąć szprycą różę (używając końcówki z dużą gwiazdką).  Zobacz  film instruktażowy.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z