Składniki
Ostatnio nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowywanie ciast lub bardziej pracochłonnych dań, dlatego po raz kolejny proponuję deser bez pieczenia. Obiecuję, że kolejne ciasto będzie bardziej tradycyjne :) A tymczasem zapraszam na słodkie, kremowe babeczki wykończone różą.
Składniki (na 9 sztuk):
- 250 g sera ricotta
- 125 g sera mascarpone
- 10 g żelatyny
- 60 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 9 herbatników przekładanych nadzieniem czekoladowym (typu HIT)
Do posmarowania i dekoracji:
- 125 g sera mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- opakowanie fizu do śmietany
- łyżka cukru pudru
- barwnik (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuśić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone wymieszać z serem ricotta, cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Formę na muffiny wyłożyć folią aluminiową (9 zagłębień) i wypełnić masą. Wstawić na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie na wierzch wyłożyć po ciastku i lekko docisnąć. Wyjąć babeczki z formy i odwrócić tak, aby herbatnik znajdował się na dole.
Śmietanę ubić z fixem i cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać (można dodać odrobinę barwnika). Każdą babeczkę posmarować przygotowaną masą i wyrównać. Na wierzchu wycisnąć szprycą różę (używając końcówki z dużą gwiazdką). Zobacz film instruktażowy.
Smacznego!
Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z