Blog kulinarny

Pudding czekoladowy z sosem kokosowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Sos:

Dziś coś dla czekoladożerców: bardzo dobry deser, jednak dość słodki. Nie da się go dużo zjeść, ale wszystkim bardzo smakował. Podstawą sosu jest biała czekolada, a aromat kokosowy nie jest tu mocno wyczuwalny i dominujący.

 

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 3/4 szklanki słodzomego mleka skondensowanego
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki Malibu lub likieru kokosowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Gorzką czekoladę połamać na kostki. W rondlu zagotować 1,5 szklanki wody z mlekiem skondensowanym i cukrem wanilinowym. Dodać czekoladę, cały czas podgrzewać na mały ogniu, aż do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia, dodać ubite na puszystą masę żółtko, wymieszać i ponownie zagotować, a następnie wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i i połączyć z letnią masą. Pudding przełożyć do foremek i wstawić do lodówki, aby stężał.

 

Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietanką oraz Malibu i mieszać aż powstanie gładki sos. Schłodzony deser wyjąć z foremek (wstawiając każdą foremkę na chwilę do gorącej wody) i polać przygotowanym sosem.

 

Foremki, które wykorzystałam w przepisie kupiłam w tesco: link

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję