Blog kulinarny

Czekoladowy kopiec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Spód:
Polewa:

Czekoladowe ciasto, które ładnie się prezentuje, chociaż domowników smakiem nie zachwyciło. Jeśli robiłabym go ponownie z pewnością zrezygnowałabym ze spodu, który jest słodki i nie wpływa znacznąco na zmianę smaku całego ciasta. Poza tym wydłuża czas jego przygotowania.

 

Składniki:

Masa:

  • 250 g mlecznej czekolady
  • 250 g śmietany 30%
  • 150 g orzechów laskowych (zmielonych lub drobno posiekanych)
  • 150 g suchych wafli
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego

Spód:

  • 50 g masła
  • 80 g śmietany
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy. Czekoladę połamać na kostki i wraz ze śmietaną podgrzewać w garnku aż do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić czekoladę do lodówki na 2 godziny.

Orzechy uprażyć na suchej patelni aż zbrązowieją i wystudzić. Wafle rozgnieść (najłatwiej włożyć je do torebki i rozgnieść wałkiem).

Masło utrzeć mikserem i podczas uciekarnia dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę czekoladową z lodówki ubić mikserem i wymieszać z masłem. Dodać orzechy i pokruszone wafle. Masę przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą i wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Masło przeznaczone na spód rozpuścić dodając cukier. Gdy masa lekko zbrązowieje, dodać płatki migdałowe. Garnek zdjąć z kuchenki i powoli dodawać śmietanę. Ponownie podrzewać do zagotowania. .

Na papierze do pieczenia narysować koło o takiej średnicy jakiej jest spód ciasta w misce (u mnie 20 cm) i posmarować olejem. Masę migdałową wyłożyć na kole (najłatwiej nawilżoną łyżką) i odstawić aż lekko zastygnie. Po tym czasie, na spód wyłożyć kopiec z miski i wstawić do loówki (najlepiej na całą noc). Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przełożyć na talerz

W garnku rozpuścić czekoladę połamaną na kostki i wlać śmietanę. Tak przygotowaną polewą oblać czekoladowy kopiec i ponownie wstawić do lodówki, aby stężała. Udekorowałam czekoladkami w kształcie muszelek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z