Blog kulinarny

Śmietanowiec z truskawkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Na wierzch:

Ciasto, którym moja mama była zachwycona. Mnie aż tak nie powaliło. W smaku bardzo przypomina sernik na zimno

 

Składniki:

Spód i brzegi:

  • 200g podłużnych biszkoptów
  • 50 g herbatników
  • 120 g masła

Warstwa śmietanowa

  • 200 ml mleka
  • 20 g żelatyny
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 250 g śmietany 18%
  • 350 g śmietany 30%
  • 10 cukru wanilinowego
  • 400 g truskawek

Na wierzch:

  • galaretka cytrynowa
  • 250 ml soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

100 g biszkoptów przekroić na pół i odłożyć. Pozostałe pokruszyć razem z herbatnikami na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z ciastek i docisnąć. Połówki biszkoptów ustawić wokół obręczy tortownicy, stroną z cukrem na zewnątrz i lekko wbić w spód.

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mleko podgrzać. Jajka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej (na garnek z wodą wstawić miskę ze składnikami i podgrzewać na średnim ogniu) aż do uzyskania kremowej masy. Dodać mleko oraz żelatynę i wymieszać. Wyjąć naczynie z kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodać kwaśną śmietanę i sok z cytryny.

Śmietanę 30% ubić z cukrem wanilinowym. Gdy masa śmietanowo- jajeczna zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę.

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kostkę, zostawiając około 8-10 sztuk do dekoracji na wierzch.

Jedną trzecią kremu śmietanowego wyłożyć na ciasteczkowy spód, a na niego położyć truskawki. Zalać resztą masy i wyrównać powierzchnię. Odłożone truskawki pokroić na cienkie plastry i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Śmietanowiec wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w gorącym soku pomarańczowym i odstawić. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wierzchu ciasta i ponownie wstawić go do lodówki na około 1 godzinę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z