Składniki
Według mnie pyszne babeczki, w których wszystkie składniki doskonale się komponują. Chrupiący spód, kremowa masa z serka mascarpone i duuuuża ilość wiśni. Pycha! Bardzo polecam!
Jeśli nie macie formy do muffinek i papilotek, ciasto można przygotować w prostokątnej blaszce, a następnie pokroić je na kwadraty.
Składniki (na ok 24 sztuki)
Spód:
- 250 g ciastek Oreo bez masy (lub herbatników)
- 150 g masła
Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g twarogu
- 75 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- wiśnie ze słoika ok. 400 g
- 350 g śmietany 30%
- 2 opakowania fizxu do śmietany
Wierzch:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek śmietany 30%
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z Oreo. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wsypać masę ciasteczkową, docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Wiśnie odsączyć na sicie.
W misce zmiksować mascarpone, twaróg, cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę ubić z fixami i przełożyć do masy serowej, wymieszać.
Na schłodzony spód wyłożyć wiśnie, a następnie masę serową (proponuję najpierw położyć trochę masy, następnie wiśnie i znów masę serową- wtedy warstwy lepiej się "skleją"). Na wierzch każdej babeczki wcisnąć wisienkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietanę. Rozpuszczoną czekoladę przelać do torebki strunowej, odciąć rożek i polać po babeczkach tworząc zawijasy. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego!
Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z