Blog kulinarny

Babeczki z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Wierzch:

Według mnie pyszne babeczki, w których wszystkie składniki doskonale się komponują. Chrupiący spód, kremowa masa z serka mascarpone i duuuuża ilość wiśni. Pycha! Bardzo polecam!

Jeśli nie macie formy do muffinek i papilotek, ciasto można przygotować w prostokątnej blaszce, a następnie pokroić je na kwadraty.

 

Składniki (na ok 24 sztuki)

Spód:

  • 250 g ciastek Oreo bez masy (lub herbatników)
  • 150 g masła

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 75 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • wiśnie ze słoika ok. 400 g
  • 350 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fizxu do śmietany

Wierzch:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z Oreo. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wsypać masę ciasteczkową, docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Wiśnie odsączyć na sicie.

W misce zmiksować mascarpone, twaróg, cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę ubić z fixami i przełożyć do masy serowej, wymieszać.

Na schłodzony spód wyłożyć wiśnie, a następnie masę serową (proponuję najpierw położyć trochę masy, następnie wiśnie i znów masę serową- wtedy warstwy lepiej się "skleją"). Na wierzch każdej babeczki wcisnąć wisienkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietanę. Rozpuszczoną czekoladę przelać do torebki strunowej, odciąć rożek i polać po babeczkach tworząc zawijasy. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z