Blog kulinarny

Serowe trójkąty z truskawkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Kolejne ciasto bez pieczenia. Idealny przepis na upalne dni, kiedy sama myśl stania w kuchni przy gorącym piekarniku budzi niechęć i przerażenie. Poza tym sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc tym bardziej warto spróbować.

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu na serniki (z wiaderka)
  • 200 g miękkiego masła
  • 24 herbatniki
  • 200 g cukru pudru + do posypania
  • ok. 30 g truskawek

 

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce sera. Mieszać do połączenia składników.

Na blacie wyłożyć arkusz folii aluminiowej i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary 3 x 8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej. Na środku ułożyć w rządku truskawki. Na owoce wyłożyć pozostałą masę.

Włożyć ręce pod folię aluminiową, podnieść zewnętrzne rzędy ciastek i docisnąć tak, aby utworzyły trójkąt. Podczas tej czynności trochę masy może wypłynąć, więc należy ją zebrać. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie serowe trójkąty pokroić w plastry i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2013

 

 

You have no rights to post comments