Składniki
Po raz pierwszy robiłam i jadłam Stefankę i żałuję, że wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować tego ciasta. Jest pyszne, bez pieczenia i wychodzi go duża blacha! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.
Składniki:
- 76 herbatników
- 800 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 250 g masła
- 150 g cukru
- aromat rumowy (1 opakowanie 4,5g)
- 500 g śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Budynie i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać do niego rozpuszczone w mleku budynie czekoladowe z cukrem i gotować do momentu powstania gęstej masy. Ostudzić.
Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem. Porcjami dodawać budyń, stale miksując. Do masy dodać aromat rumowy. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastkach wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Czynność powtórzyć: herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Śmietanę ubić na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stefankę wyjąć z blachy (jeśli macie cienką folię, która przy wyjmowaniu się rwie należy blachę przykryć deską do krojenia, ostrożnie ją odwrócić i zdjąć blachę oraz folię aluminiową), na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i wyrównać.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013