Blog kulinarny

Stefanka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Po raz pierwszy robiłam i jadłam Stefankę i żałuję, że wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować tego ciasta. Jest pyszne, bez pieczenia i wychodzi go duża blacha! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.

 

Składniki:

  • 76 herbatników
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • aromat rumowy (1 opakowanie 4,5g)
  • 500 g śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Budynie i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać do niego rozpuszczone w mleku budynie czekoladowe z cukrem i gotować do momentu powstania gęstej masy. Ostudzić.

 

Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem. Porcjami dodawać budyń, stale miksując. Do masy dodać aromat rumowy. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastkach wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Czynność powtórzyć: herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stefankę wyjąć z blachy (jeśli macie cienką folię, która przy wyjmowaniu się rwie należy blachę przykryć deską do krojenia,  ostrożnie ją odwrócić i zdjąć blachę oraz folię aluminiową), na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i wyrównać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013