Blog kulinarny

Piankowy torcik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

II warstwa:
Dodatkowo:

Przepis

Dzisiaj kolejna propozycja na upalne dni: ciasto bez pieczenia. Lekki, piankowy, zwarty deser o delikatnym smaku.

 

Składniki:

I warstwa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 2  opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam niebieskiej)
  • 200 g masła

II warstwa:

  • 2  opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam pomarańczowej)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Dodatkowo:

  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 40 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

W 1 szklance mleka dokładnie rozpuścić budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać budyniową mieszaninę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący krem zdjąć z ognia i wsypać galaretki (proszek). Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

 

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ciasno wyłożyć biszkopty. Miękkie masło zmiksować, dodając porcjami wystudzony budyń z galaretką. Masę wyłożyć na ciastka i wyrównać. Wstawić do lodówki.

 

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody oraz ostudzić. Mleko skondensowane miksować przez chwilę na najwyższych obrotach miksera i dodać galaretki, stale miksując, aż składniki się połączą. Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie wyłożyć warstwę biszkoptów. Na ciastka wylać przygotowaną piankę. Torcik wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie zimną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

 

You have no rights to post comments