Składniki
Dzisiaj kolejna propozycja na upalne dni: ciasto bez pieczenia. Lekki, piankowy, zwarty deser o delikatnym smaku.
Składniki:
I warstwa:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam niebieskiej)
- 200 g masła
II warstwa:
- 2 opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam pomarańczowej)
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
- 250 g okrągłych biszkoptów
- 40 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
W 1 szklance mleka dokładnie rozpuścić budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać budyniową mieszaninę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący krem zdjąć z ognia i wsypać galaretki (proszek). Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ciasno wyłożyć biszkopty. Miękkie masło zmiksować, dodając porcjami wystudzony budyń z galaretką. Masę wyłożyć na ciastka i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody oraz ostudzić. Mleko skondensowane miksować przez chwilę na najwyższych obrotach miksera i dodać galaretki, stale miksując, aż składniki się połączą. Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie wyłożyć warstwę biszkoptów. Na ciastka wylać przygotowaną piankę. Torcik wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie zimną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać wierzch ciasta.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013