Blog kulinarny

Borówkowe pucharki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Zapraszam na borówkowe pucharki, które mogą być przygotowane z dowolnymi owocami. Ilość cukru należy modyfikować w zależności od słodkości owoców i własnych upodobań smakowych.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 70 g herbatników
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 400 g serka waniliowego
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany 30%
  • fix do smietany
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Zmiksować przy pomocy blendera i połączyć z serkiem waniliowym i aromatem. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki masy owocowo- waniliowej i wymieszać, a następnie połączyć powstałą mieszankę z resztą masy.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodać pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Połowę bitej śmietany wymieszać z masą borówkową.

Herbatniki zmiksować lub pokruszyć na drobny proszek.

Do pucharków wsypać trochę ciastek, następnie wyłożyć masę owocową do 2/3 wysokości, ponownie trochę herbatników, warstwę bitej śmietany i kleks masy borówkowej. Wstawić na około 30 min. do lodówki.

 

Smacznego!

You have no rights to post comments