Składniki
Bardzo smaczne ciasto, ale dość słodkie. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Dużym jego plusem jest szybkość i łatwość przygotowania. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie szklankę do odmierzenia proporcji, rondelek do ugotowania masy i blachę do wyłożenia ciasta. Polecam!
Składniki:
- 64 herbatniki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 400 g mleka w proszku pełnego 26,5%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- puszka masy kajmakowej (400g)
Przygotowanie:
Masło włożyć do rondelka. Wsypać 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim (16 sztuk). Na ciastkach rozsmarować połowę mlecznej masy i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nie wylać masę kajmakową i przykryć ciastkami. Na to wyłożyć pozostałą masę mleczną i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2013