Dania mięsne i obiady

Zupa pieczarkowa z kulkami mięsnymi

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Baaaardzo smaczna zupka, z dużą ilością pieczarek oraz kuleczkami mięsnymi. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Dokładnego źródła przepisu nie znam, a dostałam go od mamy.

Składniki:

  • 2 l bulionu ugotowanego z użyciem kostki bulion grzybowy i warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 kg pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka, ale doskonale sprawdzi się również mięso z szynki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 serki topione pieczarkowe
  • sól, pieprz
  • vegeta

Przygotowanie:

Z 2 l wody ugotować wywar z dodatkiem kostki bulion grzybowy i warzyw.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż płyn odparuje.

Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Z mielonego formować małe kuleczki. Aby masa nie przywierała do rąk, należy zwilżyć dłonie wodą.

Do wywaru wrzucać kolejno kulki mięsne, a następnie pieczarki. Gotować około 20-30 minut, zależnie od użytego mięsa. Na koniec dodać serki topione i doprawić do smaku vegetą.

Smacznego!


Możesz także polubić