Składniki
Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!
Składniki:
- 1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
- 150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
- 2 średnie cebule
- 2 czerstwe bułki
- 150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
- 2 jajka
- przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
- 0,5 łyżeczki imbiru
- pieprz
Przygotowanie:
Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut.
Pieczeń podałam z ziemniakami z migdałami.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013