Dania mięsne i obiady

Pieczeń drobiowa z boczkiem i serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • 150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
  • 2 jajka
  • przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.

Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut. 

Pieczeń podałam z ziemniakami z migdałami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

You have no rights to post comments