Dania mięsne i obiady

Ziemniaki z migdałami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Dzisiaj przepis na dodatek do mięs w postaci ziemniaków z migdałami. Ich smak nie jest mocno wyczuwalny, nie wymagają zbyt dużego wysiłku przy przygotowaniu, więc warto spróbować. Do tego przyjemnie chrupią :)

 

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 10 łyżek mleka
  • sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować je w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ugnieść tłuczkiem.

Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim płatki migdałowe. Gdy już zbrązowieją wlać mleko i jeszcze chwilę podgrzewać. Tak przygotowane migdały dodać do ziemniaków i wymieszać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013