Dania mięsne i obiady

Karkówka z pieczarkami w keczupie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Mięciutka karkówka z dużą ilością pieczarek w sosie keczupowym. Podane składniki są na większą porcję (dla ok. 10 osób), więc w razie potrzeby można je proporcjonalnie zmniejszyć.

Przepis

Mięso pokroić w plastry. Posypać przyprawą do mięs i wlać 4 łyżki oleju. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso podsmażyć krótko (do zarumienienia) z obydwu stron (nie należy smażyć zbyt długo, żeby nie było twarde).

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, a paprykę w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucić warzywa i smażyć do momentu, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać keczup, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, przykryć warstwą pieczarek z keczupem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników.

Mięso piec w 220° C przez około 30- 40 min.

Podałam z fenomenalnymi ziemniakami w waflu, które przygotowała Ania. Przepis niebawem. Smacznego!