Składniki
Mnie ta kombinacja smaków nie zachwyciła, ale za to mojemu narzeczonemu bardzo smakowało, więc wszystko zależy od gustu i preferencji kulinarnych. Zdecydowanie bardziej smakują mi same pulpeciki, które mają wyraźny smak i są mocno pikantne. Z przepisu wychodzi duży garnek na kilka dni, ale można przygotować danie z połowy porcji.
Składniki:
Pulpeciki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowo- wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 szczypty cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + ok. 6 łyżek do obtaczania pulpecików
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 papryczki chilli
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 2 puszki pomidorów krojonych (każda po 400g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
Przygotowanie:
Do miski wrzucić mięso, pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę, cynamon, bazylię, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować małe pulpeciki, obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju, na złoto z każdej strony.
Cebulę pokroić w półtalarki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Na warzywa zetrzeć imbir. Papryczkę chilli drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać przygotowane warzywa. Dusić przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i mleko kokosowe. Na koniec wlać japoński sos sojowy. Chwilę gotować do połączenia się składników i smaków. Pulpeciki wrzucić do garnka z sosem i gotować około 8 minut.
Danie podawać z ryżem.
Smacznego!
Źródło:Pascal Brodnicki